Blog

Studium na Smaragdovém ostrově

Datum: 18.1.2022 13:17          Publikoval: Sabina Feldmanová

Článek napsala Lenka Kosmatová pro Brainstorm Magazín.

Studium ve Velké Británii bylo zásadně ovlivněno Brexitem. Dříve snadno dostupné a výhodné britské vládní půjčky už jsou minulostí a tamní studium se tak bohužel stalo pro většinu studentů téměř nedosažitelné. Naštěstí ale existuje zajímavá alternativa, která nemá tak daleko od Spojeného království. Studium v Irsku.

Pro tento článek jsme vyzpovídali tři studentky, které se do Irska v loňském roce za studiem vydaly, a také Sabinu Feldmanovou z agentury CZECH-US, která zájemcům o studium v zahraničí pomáhá. Dnes si tedy můžeš přečíst zkušenosti Veroniky, studentky psychologie na National College of Ireland v Dublinu, Lucie, která studuje obor Business and Law na University College Cork, a Elišky, studentky oboru Human Nutrition ve Sligo. Rozhovor s Eliškou si můžete také poslechnout v Brainstorm podcastu zde.

Studium v Irsku

Proč vyjet do Irska?

„Irsko mě osobně lákalo kvůli kultuře a nádherné přírodě. V Irsku se mluví anglicky, jsou tu výborné univerzity a navíc to není daleko domů,“ říká studentka psychologie Veronika.

“Irsko je dnes jediná anglicky mluvící země v EU, což se odráží zejména v nabídce oborů – odpadá jazyková bariéra a studenti tak mohou studovat úplně cokoliv, třeba i medicínu,” popisuje Sabina, která studenty provází procesem přihlašování od prvních momentů.

U českých studentů jsou prý hodně oblíbené tzv. Joint Honours programy, tedy kombinace dvou oborů v rámci jednoho bakalářského studia, nebo také Bachelor of Arts programy. V nich si studenti mohou vybírat libovolné předměty v oblasti humanitních a sociálních věd, a poskládat si tak své vlastní unikátní kurikulum.

Učitelé jsou velmi nápomocní

Nespornou výhodou Irska jsou také poměrně nekomplikované podmínky přijetí. Záleží na oboru, ale pro mnoho škol je důležité vlastně jen slušné maturitní vysvědčení.

Co se týče samotné výuky, Veronika dodává: „Líbí se mi přístup univerzity především v tom, že na studenty není vyvíjen zbytečně velký tlak. Učitelé jsou doslova zapáleni do svých výkladů a jsou velmi nápomocní.“

Lucie přitakává: „Chodím za profesory po hodinách o podrobnější vysvětlení látky a vždy s úsměvem vysvětlí.“

studium v irsku - Lucie u univerzity

Jak to vypadá se školným?

Studium v Irsku je zpoplatněno, nicméně občané EU mají právo zažádat si o tzv. SUSI grant, díky kterému ve většině případů nemusí za školné zaplatit vůbec nic (podrobné informace ke školnému a grantům najdeš zde).

Eliška, Veronika i Lucie si o tento grant požádaly a studium tak mají zcela zdarma.“Mé studium psychologie stojí standardně 3.000 euro ročně, ale díky grantu Irsko není tak nedostupné, jak se může zdát”, říká ze své zkušenosti Veronika.

Většina univerzit také nabízí mnoho dalších menších stipendií, které studenti mohou využít a pokrýt tak částečně své výdaje. Je ale potřeba počítat s vyššími životními náklady, zejména na ubytování. Na druhou stranu jsou v Irsku příznivé pracovní podmínky (jedná se o zemi s druhou nejvyšší minimální hodinovou mzdou v EU) a při studiu je možné pracovat na part-time. Navíc má CZECH-US v Irsku vlastní pracovní program, na který mohou studenti odjet už třeba hned po maturitě. O programu se dočteš tady.

Při výběru školy je dobré myslet i na její lokaci

O zábavu v Irsku není nouze

Kdo kdy v Irsku byl, může potvrdit, že o zábavu v zemi Guinessových rekordů není nouze. Veronika bydlí v centru Dublinu a směje se: „Hledám rovnováhu mezi školou a zábavou. Je tady hodně lákadel a věcí k prozkoumání.“

Irské univerzity obecně nabízí širokou škálu různých spolků. Tyto spolky zahrnují nejrůznější aktivity od sportu, po debatování až po umělecké aktivity. Lucie byla také velmi příjemně překvapena, když zjistila, že škola nabízí fitness centrum zcela zdarma.

Ubytování a na co se připravit

Co se týče ubytování, to bývá v Irsku bohužel trochu komplikované, koneckonců jako ve většině zemí západní Evropy. Ubytovací kapacita je omezena a ceny nájmů vysoké. Eliščina zkušenost je taková, že se nevyplatí hledat příliš brzy. Studentům tak někdy nezbývá nic jiného, než si platit v prvních dnech hostel nebo hledat ubytování na místě. V nabídce je ale samozřejmě také studentské ubytování, tedy koleje, kde mají studenti vždy vlastní pokoj a v mnoha případech i koupelnu. Koleje nicméně bývají velmi rychle obsazené. Lucie doporučuje bydlet u irské rodiny (tzv. host family) a to z mnoha důvodů. Rodina pomůže s praním prádla, doporučí místní restaurace, pomůže překonat těžší chvíle… Jednoduše vytváří pocit druhé rodiny. Sabina doplňuje, že v CZECH-US jsou schopni zprostředkovat ubytování v dublinských apartmánech, které se uvolní po odjezdu účastníků pracovního programu, nebo poradit při výběru.

studium v irsku

Iry prostě nejde nemilovat

Milá i nemilá překvapení

Zeptali jsme se také studentek, co je v Irsku zaskočilo. Veronika říká: „Pozitivně mě překvapili lidé, které jsem tady poznala i přes to, že koronavirus výrazně ztěžuje socializaci s novými lidmi. Naopak negativní zjištění byly ceny alkoholu.“

Lucie má stejnou zkušenost: „Místní jsou moc milí a univerzita má opravdu zájem udělat náš studentský život nezapomenutelný. Musím říct, že jsem nečekala, že si Iry tolik zamiluju, ale ono je prostě nejde nemilovat. Vždycky rádi pomůžou, a to s úsměvem.”

Sabina dodává, že studenti bývají často mile překvapeni z toho, že v zahraničí nakonec nejsou tak “sami”, jak se zprvu obávali, a že si svůj nový study abroad život nakonec opravdu užívají.

Je jazyková bariéra opravdu problém?

Ačkoli angličtina pro většinu z nás není rodným jazykem, studia v Irsku se kvůli jazykové bariéře není důvod obávat. Učitelé jsou na cizince zvyklí a angličtina opravdu nebývá problém, shodují se Eliška s Veronikou. Lucie měla zprvu jinou zkušenost: „První týden jsem rozuměla tak každé třetí slovo. Začátky byly opravdu těžké, ale pouštěla jsem si přednášky znovu doma s titulky a tento postup jsem dodržovala 3 týdny. Dnes už na přednáškách nemám vůbec problém poslouchat i zapisovat zároveň“.

První kolo přihlášek se uzavírá již 1.února

studium v irsku

Doporučení na závěr

Co by holky udělaly jinak, teď, když ví, jak to v Irsku funguje? Veronika doporučuje připravit si co nejvíce dokumentů před odletem. Také říká: „Snažte se pracovat na vaší angličtině, abyste byli schopni zařídit si cokoliv je třeba. Pokud tady chcete studovat psychologii, snažte se mít co nejlepší výsledky u maturity, ideálně samé jedničky. Výrazně Vás posunou v bodovém systému CAO.“

Lucie doporučuje nezaměřovat se pouze na obor a prestiž univerzity, ale také na místo. „Já jsem se naprosto zamilovala do Corku”, říká.

Pokud v začátcích budete tápat s angličtinou, nevzdávejte to. Jak se nám svěřila Lucie, „Ten pocit poté, co rozumíte celé přednášce v angličtině, stojí za všechnu dřinu.” Eliška k tomu dodává: „Zkuste to a nebojte se!“

Kdy je deadline přihlášek?

První kolo přihlášek do Irska se uzavírá 1. února. Výhodou brzkého podání je zejména výrazně větší šance získání ubytování na kolejích. Je to také jediný deadline pro přihlášky na medicínu nebo některé umělecké obory. Pokud se ale s přihláškou rozmyslíš později, podat můžeš ve druhém kole až do 1. května. V nabídce už nicméně nebudou všechny obory.

S celým procesem ti rádi pomůžeme, registruj se přes odkaz níže, nebo nám rovnou napiš na studium@czech-us.cz.